Doorzoek de site
 
Ga snel naar
Een brug naar de toekomst   | Pontes | Sitemap
Zorg & Welzijn

Zorg en Welzijn is een beroepsgerichte vmbo-afdeling waar leerlingen in klas 3 en 4 twee jaar lang worden voorbereid op het werken in allerlei werkvelden, zoals horeca, facilitaire dienstverlening, zorg of verpleging, uiterlijke verzorging, kinderopvang of sport. Na het behalen van het diploma gaan de meeste leerlingen een mbo-opleiding in één van deze richtingen volgen. De opleidingen binnen de afdeling Zorg en Welzijn worden aangeboden op basisberoepsgericht en kaderberoepsgericht niveau.
 
Werkwijze
 
 
Tijdens de opleiding Zorg en Welzijn werken we met competentiegericht onderwijs. Dat houdt in dat er allerlei vaardigheden geoefend worden in een zo echt mogelijke situatie. De verschillende werkvelden van Zorg en Welzijn worden daarom nagebootst in een werkplekkenstructuur. Deze bestaat uit een praktijkkeuken, een kapsalon, een schoonheidssalon, een kinderdagverblijf, een woonzorgcentrum, een sportcentrum en een buurthuis. 
 
Leerlingen werken in kleine groepjes gedurende vier weken in een van deze praktijkruimtes. Omdat het allemaal "doe-beroepen" zijn, zit het lesprogramma natuurlijk vol met praktijkopdrachten. Zo leg je een hele brede basis voor de beroepsopleiding die je na het vmbo wil gaan volgen. De ene keer oefen je in het voorlezen van een verhaaltje aan een peuter, de andere keer bereid je een maaltijd of ben je schoonheidsspecialiste. De periode wordt afgesloten met het leveren van een praktische eindprestatie en een theorietoets. Ook worden leerlingen beoordeeld op hun beroepshouding. Na vijf weken schuiven de groepjes door naar een ander werkveld. Op deze manier wordt een heel divers en breed programma doorlopen wat in klas 4 wordt afgesloten met een landelijk praktijkexamen.
 
Samenwerken met medeleerlingen, beleefde omgangsvormen, hygiëne, ergonomie, planmatig werken met stappenplannen, organiseren en presenteren zijn de steeds terugkerende algemene vaardigheden die de basis van het onderwijsprogramma vormen. Daarnaast leert de leerling vele vakgerichte basistechnieken van alle genoemde beroepen. Een goede manier om te komen tot een goede keuze voor de vervolgstudie in het mbo.

Stage
 
In de derde klas doe je een snuffelstage. Tijdens deze stage kun je ervaren hoe het is om echt te werken in het beroep van jouw keuze, of kijken hoe het is in een beroep waar je nieuwsgierig naar bent. Deze stage duurt twee weken.
In het 4e leerjaar loop je een lintstage bij een bedrijf van jouw keuze gedurende een half jaar. 
 


Voor wie is dit onderwijs bedoeld?  

  • voor leerlingen die praktisch bezig willen zijn
  • voor leerlingen die in de zorg willen werken
  • voor leerlingen die welzijnswerk willen gaan doen
Meer dan een school
 
 
Agenda
 
©2011 Pontes Pieter Zeeman - Alle rechten voorbehouden
| Pontes | Sitemap | Inloggen