Doorzoek de site
 
Ga snel naar
Een brug naar de toekomst   | Pontes | Sitemap
Bouwen, Wonen en Interieur

 

Beroepsgericht profiel BWI (Bouwen Wonen en Interieur)

 

BWI Voorlichtingsfilm profiel BWI from Platform vmbo BWI on Vimeo.

 

Een enorme brug waar duizenden mensen dagelijks overheen gaan.
Een moderne woonwijk. Nieuwe stations in Utrecht en Amsterdam.
Allemaal spectaculaire bouwwerken door mensen gemaakt!
Door ontwerpers, tekenaars, metselaars, schilders, interieurspecialisten, bouwkundigen, meubelmakers en honderden andere specialisten.
En straks door jou?

Bouwen, Wonen en Interieur is een bedrijfstak met alle ruimte en veel keuzemogelijkheden. En met resultaten om trots op te zijn. De basis- (BB) of kaderberoepsgerichte (KB) leerweg van het beroepsgericht profiel Bouwen, Wonen en Interieur leid je daarvoor op. 


                                 
     
     

 

Veel kanten op

 

Bouwen, Wonen en Interieur is een veelzijdige bedrijfstak.
Waar anders kun je zo gevarieerd de richting kiezen waarin je gaat werken. Infra (wegen en landschappen), metselen, meubelmaken, bouwen van winkelinterieurs of mooie stands op een beurs, schilderen of afwerken, timmeren, houtbewerking met machines of in een creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen in 2D en 3D CAD of sign (belettering) zijn enkele voorbeelden.

Maar ook je werkplek is veelzijdig. Wat denk je bijvoorbeeld van werken op kantoor waar je de planning maakt of ontwerpt, in een hal met computergestuurde machines, op de bouwplaats een gebouw neerzetten of een verbouwing bij mensen thuis.

Een combinatie van deze werkplekken komt ook veel voor.

Je kunt werken bij een groot of klein bedrijf of als zelfstandig ondernemer.

Met Bouwen, Wonen en Interieur kun je werken op de bouw en een gebouw neerzetten waar je trots op mag zijn. Maar allang is Bouwen, Wonen en Interieur niet alleen de bouwplaats of alleen werken met je handen. Dat heb je hierboven wel kunnen lezen.

 

Wat zeggen leerlingen ervan: 

 

   

  

Programma derde en vierde leerjaar

 

Bouwen, Wonen en Interieur bestaat, net als elk ander beroepsgericht profielvak uit een verplicht deel (4 modulen) en 4 beroepsgerichte keuzevakken.
Alle leerlingen volgen de vier verplichte modulen van het beroepsgericht profielvak. Daaraan besteed je ongeveer de helft van de beschikbare tijd. Het landelijke examen gaat hierover. De vier keuzevakken mag je zelf kiezen uit het aanbod. Deze worden afgesloten met een schoolexamen. Elke module of beroepsgericht keuzevak heeft een omvang van ongeveer 100 lesuren.

De verplichte modulen bij Bouwen, Wonen en Interieur zijn:
- Bouwproces en –voorbereiding
- Bouwen vanaf de fundering
- Hout- en meubelverbindingen
- Design en decoratie

 

Video’s verplichte modulen

Bouwproces en –voorbereiding
 

BWI Profielmodule 1 LOB from  Platform vmbo BWI on Vimeo.

     
Bouwen vanaf de fundering


BWI Profielmodule 2 LOB from Platform vmbo BWI on Vimeo.

     
 
Hout- en meubelverbindingen

BWI Profielmodule 3 LOB from Platform vmbo BWI on Vimeo.

   
Design en decoratie
 

BWI Profielmodule 4 LOB from Platform vmbo BWI on Vimeo.


 

Keuzeprogramma

 

Naast de vier verplichte modulen kies je ook vier beroepsgerichte keuzevakken. Daarmee kun je je specialiseren of verbreden. Met het beroepsgericht profielvak Bouwen, Wonen en Interieur zijn er veel keuzemogelijkheden en kun je vele kanten op. Om de keuze makkelijker te maken hebben we drie leerroutes voor je samengesteld, maar je mag ook je eigen route samenstellen met beroepsgerichte keuzevakken uit de andere routes.

 

 

LOB en Stage

 

Je bent op school constant bewust en onbewust bezig met Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) en leert zo natuurlijk veel, maar we vinden het belangrijk dat je ook eens buiten het lokaal van Bouwen, Wonen en Interieur kijkt.

In het derde leerjaar ga je 3 weken op Oriënterende stage.
Deze weken ga je bij een bedrijf van jouw keuze, bijvoorbeeld een bouwbedrijf of een meubelmaker kijken. Bij het bedrijf werk je mee met alles wat er moet gebeuren en kun de dingen die je op school hebt geleerd uitvoeren of verder oefenen. Op deze manier ervaar je hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat. Misschien hou je er wel een baan aan over! Naast de stage worden er ook regelmatig gastlessen en excursies georganiseerd en wanneer het mogelijk is doen we mee aan vakwedstrijden.

 

Meer info

 

In de sector Bouwen, Wonen en Interieur zijn heel veel uiteenlopende beroepen (en bijbehorende opleidingen). Voor een overzicht van deze beroepen en opleidingen kijk op www.bouwenwoneninterieur.nl of ga naar de docent Bouwen, Wonen en Interieur bij jou op school!

 

Algemene video over beroepsgericht profieldeel Bouwen, Wonen en Interieur:

 

            

VMBO Bouwen, wonen en interieur from Mediavisie on Vimeo.

 

Meer dan een school
 
 
©2011 Pontes Pieter Zeeman - Alle rechten voorbehouden
| Pontes | Sitemap | Inloggen