Doorzoek de site
 
Ga snel naar
Een brug naar de toekomst   | Pontes | Sitemap
Naamgeving school

Wie was Pieter Zeeman? Waarom Pontes?

Pieter Zeeman was een professor die ooit op onze school les heeft gekregen. Hij was hier ook ooit een eerste klasser! In 1877 begon hij aan zijn reis door de wetenschap op onze school, een reis die zo spannend en uitdagend werd, dat hij niet meer stopte met ontdekken en leren. Zijn nieuwsgierigheid leverde hem zelfs een Nobelprijs voor natuurkunde op in 1902. Wij zijn er natuurlijk trots op dat één van de leerlingen van deze school de Nobelprijs gewonnen heeft.

Daarom is onze school naar hem genoemd.

Maar er zit nog meer in de naam van de school. De school maakt namelijk onderdeel uit van de Pontes scholengroep en Pontes (Latijn) betekent bruggen.
Leerlingen kunnen bij Pontes gaan werken aan een brug naar de toekomst.
 
De naam Pontes is daarnaast van toepassing op de vestigingen. Er wordt samengewerkt tussen Goes en Zierikzee. Het is niet alleen de Zeelandbrug die voor de verbinding zorgt tussen de twee steden. 

 
De Nederlandse natuurkundige Pieter Zeeman werd in mei 1865 geboren in het Zeeuwse Zonnemaire. Zeeman studeerde bij Hendrik Lorentz aan de Universiteit van Leiden. Vanaf 1890 gaf hij ook les aan deze universiteit. 
 
Op verzoek van Hendrik Lorentz begon Pieter Zeeman in 1896 met een onderzoek naar het effect van magnetische velden op licht. Hij ontdekte daarbij dat spectraallijnen van een atoom dat vanuit een aangeslagen toestand licht uitzendt, zich opsplitsen bij de aanwezigheid van een sterk magnetisch veld. Dit verschijnsel wordt sindsdien het Zeemaneffect genoemd.
 
In 1902 kreeg hij met Hendrik Lorentz de Nobelprijs voor deze ontdekking. Naast de Nobelprijs heeft hij nog vele andere onderscheidingen ontvangen.

 

 


       

De ontdekking van Pieter Zeeman vormde één van de bewijzen voor het bestaan van kwantisering in de elektronenbanen rond het atoom en betekende een belangrijke stap voor de kwantummechanica.
 
Zeeman was hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam vanaf 1900. Het hoofdthema van zijn onderzoek betrof optische verschijnselen. In 1908 werd hij directeur van het Natuurkundig instituut van deze universiteit. In 1923 werd hem een nieuw laboratorium, later bekend als het Zeeman laboratorium, beschikbaar gesteld.
Pieter Zeeman bleef tot zijn dood actief als onderzoeker. In later jaren onderzocht hij onder meer naar de voortplanting van licht in media zoals water, kwarts en vuursteen.
 
Pieter Zeeman overleed in oktober 1943 in Amsterdam.

Meer dan een school
 
 
Agenda
 
©2011 Pontes Pieter Zeeman - Alle rechten voorbehouden
| Pontes | Sitemap | Inloggen