U bent hier:   Actueel > In het nieuws...
  |  Inloggen

Details van het artikelStruikelstenen

 
Op dinsdag 7 februari hebben leerlingen van mavo-2 het leggen van 23 struikelstenen voor acht adressen in Zierikzee bijgewoond. Op iedere struikelsteen staat de naam van een Joodse inwoner van Zierikzee die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s is vermoord.

De dag ervoor hadden zij een gastles gekregen van Josua Ossendrijver, wiens ouders en broer zijn vervolgd en vermoord in Auschwitz. De leerlingen van M2A en M2B hadden zich de weken hiervoor op voorbereid door zich te verdiepen in de verhalen van de Joodse Zierikzeeënaren. Pieter Zeeman werd voor dit project benaderd door Renée van der Hulle, medewerker van de ‘Stichting Struikelstenen Zeeland’ en mede verantwoordelijk voor het leggen van de struikelstenen.

De leerlingen hebben posters gemaakt over deze acht adressen die zijn opgenomen in de tentoonstelling over de struikelstenen in de Nieuwe Kerk (en later het Fizi). Bij drie adressen hebben twee leerlingen een gedicht of stukje tekst voorgedragen. Er was zelfs een leerling die woont op een adres waar drie struikelstenen zijn geplaatst.

Op deze dag waren er veel nabestaanden aanwezig, niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Israël. Ook was er een Joodse Rabbijn die de aanwezigen op het hart drukte de geschiedenis niet te vergeten en ook in deze tijd op onze hoede hiervoor te zijn. Bij ieder adres werden er ook door anderen gedichten voorgedragen en werd er een Joodse psalm in het Hebreeuws voorgelezen.

Mooi was om te zien was dat er gesprekken ontstonden tussen de leerlingen en de aanwezige nabestaanden. Het was een indrukwekkende dag waarin leerlingen de littekens die het verleden heeft achterlaten hebben kunnen ervaren. Dankzij de struikelstenen blijven de herinneringen aan de slachtoffers in leven. Dit sluit ook naadloos aan bij een Joods gezegd: ‘een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is’.
 


Terug