U bent hier:   Actueel > In het nieuws...
  |  Inloggen

Details van het artikelUitreiking van de Pieter Zeemanprijs en Gouden Pieter 2016

Uitreiking prijzen

Donderdag 24 november wordt een feestelijke dag op Pontes Pieter Zeeman met als thema ‘Schouwen-Duiveland energieneutraal?’. Een dag die in het teken staat van de uitreiking van de Pieter Zeemanprijs en de Gouden Pieter. De Pieter Zeemanprijs, een bedrag van 2500 euro, wordt dan uitgereikt aan degene die de beste afstudeerscriptie natuurkunde heeft geschreven aan de Universiteit van Amsterdam. De prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt, wordt beschikbaar gesteld door de stichting Pieter Zeeman, maar toegekend en uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam. De winnaar van de Pieter Zeemanprijs 2016 voor studenten natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam is Annemarie Berkhout.

Tijdens de bijeenkomst wordt naast de Pieter Zeemanprijs ook de Gouden Pieter uitgereikt, aan Marijn Postma, vorig schooljaar leerling in vwo 6. Hij maakte het beste profielwerkstuk in één van de natuurwetenschappelijke vakken; natuurkunde, scheikunde of biologie. Het profielwerkstuk mag gezien worden als een wetenschappelijk onderzoek, dat een leerling in het examenjaar uitvoert. De leerling is vrij om te kiezen voor een vak en voor een onderwerp binnen dat vak. Het profielwerkstuk is een belangrijk examenonderdeel, waarbij leerlingen hun interesses in een wetenschappelijke vorm kunnen gieten.

Met zijn profielwerkstuk ‘Het leven van Betelgeuze’ heeft Marijn aangetoond te beschikken over grote belangstelling voor exacte wetenschap, ruime kennis, creativiteit, diverse vaardigheden en doorzettingsvermogen bij het oplossen van wetenschappelijke vraagstukken. Marijn heeft in het profielwerkstuk het leven van een ster nauwgezet beschreven en de route gevolgd die sterrenkundigen nemen om uit betrekkelijk weinig gegevens (het licht van sterren dat de aarde bereikt) heel veel informatie over een ster af te leiden.

De prijs wordt uitgereikt door burgemeester Rabelink. Marijn Postma ontvangt een speciaal beeldje; de ‘Gouden Pieter’ en een bedrag van 500 euro. De gemeente draagt 2500 euro bij aan de organisatie van de Pieter Zeemanprijs.

Het thema van de dag is ‘Schouwen-Duiveland energieneutraal?’ Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat we te gast mogen zijn in het nieuwe, 100% energieneutrale bedrijfspand van de Saman Groep, Gouwepoort 1, 4301 RZ in Zierikzee. Naast genodigden zijn de leerlingen van 5 en 6 VWO en 5 HAVO met een N-profiel aanwezig bij de prijsuitreikingen.  
 

Ontvangst vanaf 14.30 uur

14.45 uur Opening

14.50 uur Welkomstwoord door de heer Rabelink, burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland

15.00 uur ‘Energieneutraal?’ voordracht door de heer D. Lodders, directeur van de
Saman Groep

15.15 uur Presentatie door Marijn Postma en uitreiking van de Gouden Pieter

15.30 uur Introductie winnaar en uitreiking van de Pieter Zeemanprijs aan de Scriptiewinnaar van de Universiteit van Amsterdam

16.00 uur Hapje en drankje en tevens gelegenheid tot bezichtiging van het inspiratiecentrum van de Saman Groep

17.00 uur Afsluiting

Terug